Δαγκώματα σκύλου - όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

28/07/2020
by ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ

Τα σκυλιά είναι πολύτιμα μέλη των οικογενειών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Δυστυχώς, μπορεί να συμβούν ατυχήματα με αυτά τα αγαπημένα πλάσματα και τα διλήμματα προκύπτουν όταν τα σκυλιά δαγκώνουν άλλα σκυλιά ή όταν τα σκυλιά δαγκώνουν ενήλικες ή παιδιά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές βοήθειας και πρώτων βοηθειών για το τι να κάνετε με τα τσιμπήματα σκύλων σε αυτές τις καταστάσεις.

μωρό και σκύλο

Σκύλοι που δαγκώνουν σκύλους

 

Τι να κάνω

 Αρχικά, κρατήστε τον εαυτό σας ασφαλές και αφαιρέστε το κατοικίδιο ζώο σας από τον κίνδυνο. Παραμείνετε όσο πιο ήρεμοι μπορείτε, τόσο γύρω από τον άλλο σκύλο όσο και τον ιδιοκτήτη τους.

Ανταλλαγή λεπτομερειών

Εάν είναι δυνατόν, συγκεντρώστε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες από τον άλλο ιδιοκτήτη. Ανταλλάξτε λεπτομέρειες με τον ιδιοκτήτη του άλλου σκύλου. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει με οποιαδήποτε πιθανή επακόλουθη απαίτηση ασφάλισης.

Απομακρύνετε τον εαυτό σας και το κατοικίδιο ζώο σας από περαιτέρω κίνδυνο

Σε σοβαρή κατάσταση, ο σκύλος σας μπορεί να τραυματιστεί πολύ για να περπατήσει. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε θα πρέπει να τα δοκιμάσετε. Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι ένα φοβισμένο και τραυματισμένο κατοικίδιο ζώο μπορεί να σας δοκιμάσει - ακόμη και ένα συνήθως φιλικό και υπάκουο.

Εάν ο σκύλος μπορεί να περπατήσει, τότε μπορεί να είναι καλή ιδέα να τους αφήσετε. Αυτό μπορεί να έχει μια ηρεμιστική επίδραση σε ένα άγχος κατοικίδιο. Επιπλέον, μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να τα ρίξετε μια ματιά και να παρατηρήσετε τυχόν τραυματισμούς ή αιμορραγία.

Δαγκώματα από σκύλους και άλλα ζώα μπορεί να είναι οδοντωτά και συχνά μολύνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δόντια του σκύλου μπορούν να φιλοξενήσουν πολλά βακτήρια. Ένα δάγκωμα δεν είναι πάντα άμεσα εμφανές, ειδικά εάν ο σκύλος σας έχει πολύ παχιά γούνα. Επομένως, αν νομίζετε ότι μπορεί να έχουν δαγκωθεί, φροντίστε να τα ελέγξετε προσεκτικά, το συντομότερο δυνατό και να λάβετε γρήγορα κτηνιατρική συμβουλή.

Κρυφή ζημιά

Ακόμα κι αν ένα δάγκωμα των ζώων έχει μόλις τρυπήσει το δέρμα, είναι σημαντικό να πλένετε την πληγή πολύ καλά και να προσέχετε τυχόν σημάδια μόλυνσης. Οι πληγές με μικρή εμφάνιση μπορεί να είναι παραπλανητικά μεγάλες καθώς μπορεί να υπάρξουν σημαντικές ζημιές κάτω από το δέρμα και τη γούνα.

Αντιμετώπιση του δαγκώματος

Η αρχική θεραπεία για το δάγκωμα των ζώων είναι η ίδια με οποιαδήποτε άλλη πληγή, εκτός από το ότι είναι σημαντικό να το πλένετε αμέσως με καθαρό νερό και αντιβακτηριακό σαπούνι.

Τα βήματα είναι τα εξής:

  • Διαβεβαιώστε το κατοικίδιο ζώο σας και τηλεφωνήστε στον κτηνίατρο. Όλες οι πληγές δαγκώματος θα πρέπει να δουν ένα κτηνίατρο 
  • Εάν ο κτηνίατρος δεν είναι διαθέσιμος, πλύνετε καλά την πληγή με καθαρό νερό (και αντιβακτηριακό σαπούνι ανάλογα με τη θέση της πληγής).
  • Σταματήστε οποιαδήποτε αιμορραγία ανυψώνοντας την πληγή και ασκώντας πίεση. Φοράτε γάντια εάν είναι δυνατόν, όποτε αντιμετωπίζετε αιμορραγία.
  • Μεταβείτε σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Τα τσιμπήματα μολύνονται εύκολα. πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά από ιατρό και οι κτηνίατροι συνήθως συνταγογραφούν αντιβιοτικά.
  • Εάν η πληγή φαίνεται κόκκινη και φλεγμονή, ζεστή ή θυμωμένη, μολύνεται σίγουρα θα χρειαστούν αντιβιοτικά.

Σκύλοι που δαγκώνουν ανθρώπους

Γνωρίζατε ότι το 70% των δαγκωμάτων σκύλου συμβαίνουν στο σπίτι;

Η έρευνα δείχνει ότι τα μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να δαγκωθούν από οποιαδήποτε άλλη ομάδα και είναι πολύ πιο πιθανό να δαγκωθούν από τον οικογενειακό σκύλο τους από οποιοδήποτε άλλο.

Τα παιδιά πρέπει πάντα να παρακολουθούνται με συντροφιά κατοικίδιων ζώων και εάν ο σκύλος φαίνεται να έχει άγχος ούτως ή άλλως, αφαιρέστε το παιδί για να τα αφήσετε σε ηρεμία.

Πώς να βοηθήσετε εάν εσείς ή το παιδί σας δαγκωθείτε

 Κάντε την περιοχή ασφαλή για να διασφαλίσετε ότι εσείς και το παιδί δεν είναι πιθανό να δαγκωθούν ξανά.

Τα τσιμπήματα από σκύλους και άλλα ζώα μπορεί να είναι οδοντωτά και συχνά μολύνονται, καθώς τα δόντια του σκύλου μπορούν να φιλοξενήσουν πολλά βακτήρια. Ακόμα κι αν ένα δάγκωμα των ζώων έχει μόλις τρυπήσει το δέρμα, είναι σημαντικό να πλένετε την πληγή πολύ καλά και να προσέχετε τυχόν σημάδια μόλυνσης. Οι μικρές πληγές μπορεί να είναι παραπλανητικά μεγάλες καθώς μπορεί να υπάρξει πρόσθετη ζημιά κάτω από το δέρμα.

Αντιμετώπιση του δαγκώματος

 Η αρχική θεραπεία για το δάγκωμα των ζώων είναι η ίδια με οποιαδήποτε άλλη πληγή, εκτός από το ότι είναι σημαντικό να το πλένετε αμέσως με καθαρό νερό και αντιβακτηριακό σαπούνι.

Διαβεβαιώστε το παιδί και σταματήστε οποιαδήποτε αιμορραγία ασκώντας πίεση.

Δείτε τους από έναν επαγγελματία υγείας το συντομότερο δυνατό. Τα τσιμπήματα μολύνονται εύκολα. πρέπει να καθαριστούν διεξοδικά από ιατρό και το παιδί μπορεί να χρειαστεί αντιβιοτικά.

Εάν η πληγή φαίνεται κόκκινη και γίνεται φλεγμονή, ζεστή ή θυμωμένη εμφάνιση ή αρχίσει να αναπτύσσει ένα πύον όπως εκκένωση μολύνεται και σίγουρα θα χρειαστούν αντιβιοτικά. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να καλύψετε το δάγκωμα ώστε να μπορείτε να παρατηρήσετε τυχόν αλλαγές. Εάν πρέπει να το καλύψετε, βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τακτικά την πληγή για οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημάδια μόλυνσης.

 

Εκπαίδευση

Σκεφτείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα κατάρτισης σκύλου με το κατοικίδιο ζώο σας από νεαρή ηλικία, ώστε το σκυλί σας να αναπτύξει σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες.

Τέλος, παρακολουθώντας ένα μάθημα πρώτων βοηθειών - τόσο για παιδιά όσο και για σκύλους - σημαίνει ότι μπορείτε να αισθανθείτε σίγουροι ότι αντιμετωπίζετε ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν είτε για το παιδί σας είτε για το κατοικίδιο ζώο σας.

 

Comments

No posts found

New post